Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013


Η τέχνη της μαγείας σε ταινίες
Άρθρο 3
Now you see me
Αυτή τη φορά θα ασχοληθώ με μια πολύ πιο πρόσφατη ταινία που έχει σχέση με την μαγεία, τόσο πρόσφατη μάλιστα που είναι πολύ πιθανό να την είδατε να παίζεται πρόσφατα σε κάποιο σινεμά της περιοχής σας ή είναι πιθανό να παίζεται κάπου ακόμα και αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο. Η ταινία έχει τον τίτλο “Now you see me”, είναι σκηνοθετημένη από τον Louis Leterrier και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους μπορούμε να δούμε τους Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Isla Fisher, Dave Franco, Melanie Laurent, Morgan Freeman και Michael Caine. Η ταινία έχει σχετικά νεανικό καστ, αντίθετα με τις αρχικές προθέσεις των δημιουργών της, και παρουσιάζει την ιστορία τεσσάρων μάγων που ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό την καθοδήγηση ενός αινιγματικού προσώπου που δεν αποκαλύπτεται μέχρι το τέλος, για να καταφέρουν να κάνουν τις πιο μυστηριώδεις και ανεξήγητες ληστείες. Η ταινία δεν έχει πολλές αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα ή γεγονότα σχετικά με τη μαγεία όπως προηγούμενες που έχω περιγράψει, όμως το θέμα της δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στον χώρο της μαγείας. Οι καλλιτέχνες που ασχολούνται με την τέχνη της μαγείας και οι άνθρωποι που έχουν αναγάγει την εξαπάτηση του κόσμου σε τέχνη για το μεροκάματο τους ( γνωστοί και ως con artists) μπορεί να έχουν παράλληλους βίους, αλλά αυτές οι παράλληλες γραμμές είναι αρκετά κοντά η μία στην άλλη και έχουν υπάρξει φορές στην ιστορία της μαγείας που έχουν συναντηθεί.
Μια από τις πρώτες αναφορές συνεργασίας μάγων και απατεώνων που είχαν σαν σκοπό την ελάφρυνση του κόσμου από το πολύτιμο περιεχόμενο της τσέπης τους αποτυπώνεται τόσο όμορφα στον διάσημο πίνακα του
Hieronymus BoschThe Conjurer” (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hieronymus_Bosch_051.jpg). Στον πίνακα διακρίνεται ένας μάγος της εποχής να παρουσιάζει ένα γνωστό παιχνίδι-απάτη σκοπός του οποίου ήταν να βρει ο θεατής σε ποιο από τα 3 κύπελλα πάνω στο τραπέζι ήταν κρυμμένο ένα μπαλάκι. Ενόσω λοιπόν ο θεατής ήταν απασχολημένος στο να παρακολουθεί που πάει το μπαλάκι όταν ο μάγος ανακάτευε τα κύπελλα, συνεργάτες του τελευταίου εξαφάνιζαν με τη σειρά τους οτιδήποτε πολύτιμο βρισκόταν στις τσέπες των ανυποψίαστων θεατών.
Με την πάροδο των αιώνων ίσως το αντικείμενο που να εμφανίζεται πιο συχνά σε σύνδεση μεταξύ μάγων και απατεώνων να μην είναι τίποτα άλλο παρά μια τράπουλα. Από τη δημιουργία του γνωστού παιχνιδιού-απάτη 3
card monte (γνωστό στα ελληνικά ως “βρες τον παπά”) μέχρι το στήσιμο ολόκληρων παρτίδων ή τουρνουά πόκερ, η τράπουλα έχει κυρίαρχη θέση στον τομέα της απάτης. Ένα μέρος του βιβλίου “The expert at the card table” που γράφτηκε το 1901, του πιο γνωστού βιβλίου που έχει γραφτεί ποτέ σχετικά με τις τεχνικές που μπορεί κανείς να κάνει με μια τράπουλα, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο πώς να κλέβεις στα χαρτιά. Επίσης, αν και η πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου που το υπογράφει με το ψευδώνυμο S.W. Erdnase παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστη, όσοι έχουν καταφέρει να φτάσουν πολύ κοντά στην λύση του μυστηρίου λένε ότι πρόκειται ίσως για έναν από τους πιο φημισμένους χαρτοκλέφτες εκείνης της εποχής με το επίθετο Andrews (το οποίο εμφανίζεται αν κανείς διαβάσει το ψευδώνυμο
S.W. Erdnase ανάποδα από τα δεξιά προς τα αριστερά). Στα μεταγενέστερα χρόνια, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που μεγάλα ονόματα της μαγείας είχαν πρωταγωνιστήσει σε ιστορίες που αφορούσαν εξαπάτηση άλλων παικτών σε χαρτοπαιχτικά παιχνίδια, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι άλλοι παίκτες ήταν επικίνδυνα πρόσωπα της μαφίας. Ίσως η πιο γνωστή ιστορία εκείνης της περιόδου να είναι αυτή του John Scarne ενός ανθρώπου του οποίου το όνομα ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με τις τεχνικές του να κλέβεις στα χαρτιά και τους ανθρώπους του υποκόσμου. Η ιστορία λέει ότι οι πιο επικίνδυνοι μαφιόζοι της Νέας Υόρκης κάλεσαν τον Scarne σε ένα δωμάτιο θέλοντας να δοκιμάσουν τις ικανότητες του με μια τράπουλα, του έδωσαν μια δική τους τράπουλα που είχαν ανακατέψει πριν και τον προκάλεσαν να βρει τους 4 άσσους απλά και μόνο κόβοντας και ανακατεύοντας. Λίγα λεπτά αργότερα ο Scarne είχε γράψει ιστορία αφήνοντας πάνω στο τραπέζι 4 άσσους, όλους τους υπόλοιπους έκπληκτους και τους μεταγενέστερους να αναρωτιούνται μέχρι σήμερα πως τα κατάφερε.
Στη σημερινή εποχή, οι ιστορίες των μάγων-απατεώνων αφηγούνται συνήθως με πιο ρομαντική διάθεση έχοντας τις περισσότερες φορές σαν θύματα άλλους απατεώνες ή ανθρώπους του υποκόσμου και όχι ανυποψίαστο και αθώο κόσμο. Μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς με την παρέα ενός μάγου χωρίς να έχετε την ανησυχία ότι θα φύγετε με ελαφρύτερο το πορτοφόλι σας ή τα πολύτιμα σας υπάρχοντα. Σκοπός του σύγχρονου μάγου είναι η διασκέδαση, η μυσταγωγία και το ταξίδι που μπορεί να προσφέρει στο κοινό μέσα από την επίδειξη της τέχνης του. Ιστορίες μάγων που είναι δαιμόνιοι εγκέφαλοι συμμοριών που οργανώνουν ληστείες υπερπαραγωγές αφήνοντας όλο τον κόσμο άφωνο και προβληματισμένο μπορείτε να απολαύσετε προς το παρόν μόνο στα τοπικά σας σινεμά.
Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω σε ένα άρθρο σαν αυτό το όνομα του
Apollo Robbins του αυτοαποκαλούμενου Gentleman Thief. Ο Apollo είναι κατά τη σύμφωνη γνώμη πολλών ειδικών ανά τον κόσμο ο καλύτερος και πιο ικανός μάγος στο να μπορέσει να αποσπάσει αντικείμενα από τους θεατές που παρακολουθούν τις επιδείξεις του. Φυσικά όλα αυτά είναι μέρος της παράστασης και όλα τα αντικείμενα παραδίδονται ξανά πίσω στους νόμιμους κατόχους τους. Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι πρέπει να δείξουμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος μιας και δεν υπάρχουν καλύτεροι ειδικοί από τους μάγους στην αντιμετώπιση εγκλημάτων που έχουν να κάνουν με απάτες τέτοιου είδους. Τόσο ο Apollo Robbins όσο και οι Jason England, Steve Forte και R. Paul Wilson για να αναφέρουμε μερικούς, έχουν δουλέψει σαν ειδικοί σύμβουλοι για να μορφώσουν το κοινό ενάντια σε πολλών ειδών απάτες και χρησιμοποιούνται σαν ειδικοί εμπειρογνώμονες σε τέτοιου είδους ζητήματα.
Αφού απολαύσετε την ταινία στους κινηματογράφους, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από αυτά που προανέφερα στα παρακάτω
links.
Manos Savant

Apollo Robbins – The Gentleman Thief:
https://www.youtube.com/watch?v=LoUSO_Mj1TQ
Steve Forte – Gambling protection series:
https://www.youtube.com/watch?v=h1Zbbr9JgKU
R. Paul WilsonThe Real Hustle – εκπομπή αφιερωμένη στο να αποκαλύπτει στον κόσμο πως γίνονται γνωστές απάτες (δείτε αν την έχετε πατήσει κι εσείς ή κάποιος γνωστός σας με αυτή την απάτη):
https://www.youtube.com/watch?v=dRfnrQH2r7U

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου