Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Τι ακριβώς είναι μαγεία

Τι ακριβώς είναι μαγεία, κλασσική μαγεία ή γνωστό στην Ελλάδα και ως ταχυδακτυλουργικά τρικ? Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε σε μια πράξη η οποία γίνετε με διάφορες μεθόδους- όπως π.χ η γρήγορη κίνηση των χεριών- από ένα άτομο το οποίο συνήθως τα εκτελεί για την διασκέδαση κοινού, και το κοινό δεν μπορεί να τα εξηγήσει ή και ακόμα τα αντιλαμβάνεται ώς υπερφυσικές πράξεις.
        Ο πρώτος άνθρωπος που ξεκίνησε παραστάσεις "μαγείας" ήταν ο-όχι και τόσο γνωστός στο σημερινό ευρύ κοινό- Jacob Philadelphia στα μέσα του 1700.Αργότερα στα μέσα του 1800 ο Χαρυ Χουντίνι πολύ γνωστός έως και σήμερα, έκανε παραστάσεις κυρίως που είχαν ως βάση την "απόδραση" από δύσκολα σημεία όπως π.χ κάσες βυθισμένες στο νερό ή θαμμένες κάτω από το χώμα. Ο χουντινι ειναι γνωστός οχι τόσο ως μάγος, άλλα κυρίως "δραπέτης" (Escapologist). Αρκετά αργότερα κάνανε την εμφάνισή τους άλλοι γνωστοί μάγοι μεταξύ των οποίων είναι οι: David Copperfield και Uri Geller, γνωστός ως μενταλιστ. Τέλος σήμερα ο Criss angel είναι ένας από τους καλύτερους μάγους- αν όχι ο καλύτερος- και αυτό διότι έχει καταφέρει να κάνει κάποια τρικ που δεν τα έχει κάνει πότε κανείς άλλος όπως π.χ να πετάξει πάνω από την πυραμίδα του Λας Βέγκας! Άλλοι γνωστοί μάγοι και μενταλιστ είναι οι: David Blaine, Jay Sankey και Wayne Houchin γνωστοί και ως μάγοι των δρόμων(Street Magicians), διότι δίνουν παραστάσεις σε κοινό το οποίο είναι είτε στο δρόμο είτε σε κάποιο πάρκο, εστιατόρια, καφετέριες κλπ. Δηλαδή όχι σε παράσταση πάνω στην σκηνή. (On stage)
        H κλασσική μαγεία, τα κλασσικά ή τα πρώτα μαγικά τρικ, περιελάμβαναν αποδράσεις από δύσκολα μέρη, μαγικά με κάρτες τράπουλας ή και ταρο, μαγικά που περιέχουν σχοινιά και μαγικά με νομίσματα. Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται σήμερα είτε σε παιδικά σόου, είτε σε παραστάσεις ων δρόμων. Πλέων σήμερα έχουν ανακαλυφθεί διάφορες άλλοι, νέοι μέθοδοι που περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα διαφόρων τρικ εκτός των κλασσικών, όπως το να περνάει ένας μάγος μέσα απο τοίχους ή να πετάει, ή ακόμα και να...περπατάει πάνω στο νερό!!!
        Ο μεντλισμος απο την άλλη, είναι ένα σκαλοπάτι(ή αν θέλετε level) πιο πάνω από την κλασσική μαγεία και τα τρικ. Πρόκειται για παραστάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με το να δίνουν στο κοινό την εντύπωση ότι έγινε κάτι το υπερφυσικό. Κυρίως οι μενταλιστ παίζουν με το μυαλό και όχι τόσο πολύ με αντικείμενα. Τεράστια σημασία έχει το τί θα πει, πως θα το πει, και να κάνει τον ακροατή να πιστέψει εντελώς αυτά που του λέει. Έτσι, "παγιδεύουν" το μυαλό, και σου παρουσιάζουν κάτι το οποίο μόνο με τα λογία που σου είπαν και με την ιστορία που έπλασαν εκείνη την στιγμή της εκτέλεσης της “παράστασης”, φαίνεται 100% αληθοφανές, κάτι το οποίο και σαφώς δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου